Lezing: ‘Verbeelding van het universum’ met curator Jan Van der Stock

Op 13/01 gaf Jan Van der Stock een online rondleiding op de tentoonstelling  ‘Verbeelding van het Universum’ die hij cureerde naar aanleiding van het KNAL! Festival. In deze lezing neemt professor Van der Stock ons op sleeptouw langs enkele topstukken van de tentoonstelling.

‘Verbeelding van het universum’ vertrekt van de verwondering over de kosmos en hoe die vorm kreeg in Europa en het Midden-Oosten vanaf de prehistorie tot in de 18de eeuw.

Wat is onze plaats in het heelal? Beeldende kunsten en wetenschappen formuleren de meest uiteenlopende antwoorden op deze fundamentele vraag. Honderd topstukken getuigen van de blijvende verwondering en voortdurende zoektocht naar inzichten in de oorsprong van het universum. De geselecteerde kunstwerken uit nationale en internationale collecties toen hoe, door tijd, ruimte en culturen heen, brede antwoorden op diverse, fundamentele vragen rond de oorsprong van de mens zijn bedacht, uitgedrukt, afgebeeld, omarmd en afgewezen.

De lezing kan hier online bekeken worden op het YouTube-account van M Leuven.